Wobble

Begeleid de bal op het wiebelende spelbord
Algemeen - Spelverloop - Beoordeling - Voordelen & Nadelen - Foto's - Documenten - Tips - Reacties

Wobble is uitsluitend een kinder- of familiespel. Als je graag een evenwichtsspel speelt en je bent uitgekeken op klassiekers zoals de Toren van Pisa zou ik zeker Wobble eens uitproberen. Als je de juiste sfeer aan tafel brengt kan je er enkele aangename momenten mee beleven. De grootste pluspunten van het spel zijn de originaliteit en de zeer eenvoudige regels. Hierdoor ben je na 1 minuut al aan het spelen.

Voor jonge kinderen kan het spel wel wat langdradig worden. Je zal (zeker in het begin) een half uurtje werk hebben om het spel te spelen, terwijl het misschien beter was om er een spel van te maken dat in een kwartiertje te spelen was. Je zou dit kunnen oplossen door bijvoorbeeld iedereen slechts 3 balletjes in het juiste gat te laten plaatsen in plaats van 4.

Als je het spel zal voorleggen aan volwassen ervaren spelers zullen ze snel een lijstje met kritiek voorleggen. Vooral de geluksfactor van de dobbelsteenworp is een veel gehoord punt van kritiek. Als je slechts 1 of 2 dobbelt ga je niet veel invloed kunnen uitoefenen in je beurt. Als je echter 5 of 6 dobbelt kan het het bord sterk doen kantelen. Waarom werk je niet met schijfjes van 1 tot 6 die je gedekt moet inzetten in het begin van de ronde? Je krijgt pas al je schijfjes terug als je ze allemaal hebt ingezet. Op die manier breng je toch nog een beetje strategie in het spel. Natuurlijk kan je dit zelf integreren in het spel, wat ik zeker zou aanraden.

De spelregels gaan ook niet echt in op de details. Je mag bijvoorbeeld het spelbord niet aanraken met je vingers, maar wat te doen als dit toch zou gebeuren? Wat als je per ongeluk een schijfje te veel van het spelbord schuift of wat te doen met een fiche die je op de rand wil werpen, maar ineens op het spelbord springt? Dit zijn enkele voorbeelden die we in onze eerste spellen tegenkwamen en waarvoor we bij gebrek aan regels maar een oogje hebben toegeknepen.

Het spelmateriaal is volledig in orde. Het spelbord wiebelt prima en het materiaal kan tegen een stootje. Het is soms wat lastig om het balletje te overhalen zijn startpositie te verlaten, maar ik vrees dat dit noodzakelijk is omdat het balletje ook terug moet kunnen geplaatst worden terwijl het spelbord niet in evenwicht is. Dit is altijd prima gelukt. De doos waarin het spel zit is uitschuifbaar. Je kan de doos dus wat groter maken om het spelbord te kunnen opbergen nadat het voor de eerste keer is gemonteerd. Dit maakt de doos wel niet meer zo stevig, maar laten we gewoon aannemen dat University Games de doos liever wat kleiner zag voor het transport.

Conclusie


Wobble is een origineel evenwichtsspel voor families met jonge kinderen dat zeer snel is uitgelegd. Met de juiste sfeer kan je er zeker plezier aan beleven. Het spel kan wat langdradig worden en de geluksfactor kan storend werken, maar hievoor zijn er oplossingen.

Dit spel wordt te koop aangeboden bij Spelshop

Naar speloverzicht


Nieuws - Spellen - Markt - Prijzen - Links - Blog - Login - Registreer - RSS - Online Casino

Unieke bezoekers:

blog counter

Statistieken