Mr. Jack in New York

De jacht zet zich voort in New York
Algemeen - Spelverloop - Beoordeling - Voordelen & Nadelen - Foto's - Documenten - Tips - Reacties

Buiten het feit dat het historisch niet correct is heb ik er nooit veel problemen mee gehad dat de detective de meeste spellen van de oorspronkelijke Mr. Jack won. Je speelt gewoon een keer met Mr Jack en een keer met de detective en als de stand 1 - 1 is wint die speler die het langste met Mr. Jack heeft kunnen overleven. Bovendien was een overwinning met Jack een memorabel moment. Voor de spelers die dit toch een minpunt van het spel vonden heeft men met Mr. Jack in New York uitstekend werk geleverd om het spel uit te balanceren. De winstkansen zijn nu meer in evenwicht en zelfs een klein beetje in het voordeel van Jack.

De parken kunnen hiertoe al een grote bijdrage leveren. Doorheen het spel verschijnen er meer en meer parken waardoor Jack zich makkelijker in het donker kan verschuilen. Dit maakt het makkelijker om zijn ontsnapping te plannen. Bovendien zijn er nu 5 uitgangen in plaats van 4, waarvan er 1 permanent open blijft (tenzij je ze met een politiebarricade afschermt). Bovendien zijn de karakters zelf ook meer uitgebalanceerd waardoor er geen karakters meer zijn die een pak sterker zijn dan de andere.

Leuk is ook dat het spelbord een grote evolutie doormaakt tijdens het spel. Er komen nieuwe lantaarnpalen, metrostations, gebouwen en parken op de plaatsen waar de spelers dit wensen. Ook de politiebarricades en de informant(welke een alibi kan verschaffen aan de detective) veranderen steeds van positie.

Het spel blijft hierbij echter even eenvoudig en vlot als het geval is bij zijn voorganger. De minimum leeftijd van 14 jaar lijkt me dan ook sterk overdreven. Door het pittige en tactische werk dat moet verricht worden is het zeker geen kinderspel, maar ik zie niet in waarom je het niet met je kinderen zou kunnen spelen om hun tactische vermogens aan te scherpen.

Het spelmateriaal is zeer vergelijkbaar met dat van zijn voorganger. De kwaliteit blijft uitstekend en moet dan maar enigzins de dure prijs voor een relatief klein spel verklaren. De illustraties zijn in dezelfde stijl waardoor de herkenbaarheid maximaal wordt. De capaciteiten van de karakters worden met symbolen weergegeven als geheugensteuntje waardoor het spel volledig taalonafhankelijk is. De spelregels zitten nog steeds in 7 talen (waaronder het nederlands) bijgesloten.

Conclusie


Mr. Jack in New York is een meer uitgebalanceerde versie van het oorspronkelijke spel Mr. Jack. Het blijft een uitstekend tactisch en strategisch spel voor 2 spelers. Als je nog niet in het bezit bent van Mr. Jack en je zoekt een goed spel voor 2 is dit een absolute aanrader. Als je al Mr. Jack bezit zal je voor jezelf moeten uitmaken dat je deze versie er nog bij wil doen. Het spelgevoel blijft min of meer gelijkaardig. Alleen het spelbord en de mogelijkheden van de karakters werden aangepast. Als je het feit dat de detective bijna altijd Mr. Jack kon vangen als storend hebt ervaren en dat de enige reden was waarom je het spel bijna nooit uit de kast hebt gehaald zou ik zeker de aanschaf van deze nieuwe versie overwegen.

Dit spel wordt te koop aangeboden bij Spelshop

Dit spel wordt te koop aangeboden bij Spelmagazijn

Naar speloverzicht


Nieuws - Spellen - Markt - Prijzen - Links - Blog - Login - Registreer - RSS - Online Casino

Unieke bezoekers:

blog counter

Statistieken