Les Poilus

Samen de loopgraven in
Algemeen - Spelverloop - Beoordeling - Voordelen & Nadelen - Foto's - Documenten - Tips - Reacties

Tijdens de voorbereiding worden de trekstapels klaar gemaakt, welke de kern zijn van het spel. Je legt het monument (die jullie overlijden symboliseert) en de vredesduif open in het midden van de tafel. Je schudt de resterende speelkaarten en left er gedekt 25 op de vredesduif. De overige 34 kaarten gaan gedekt op het monument. Verder worden er nog enkele fiches uitgedeeld aan de spelers en ook nog enkele fiches klaargelegd. Vervolgens krijgt elke speler nog een karakterkaart en je bent klaar om te spelen.

Les Poilus is een coöperatief spel. De spelers winnen of verliezen dus allemaal samen. Elke ronde krijgt iemand de rol van missieleider. Deze moet in het begin van elke ronde de spelers de opdracht geven om kaarten te trekken. Hij vertelt tegen elke speler hoeveel kaarten hij extra op hand moet nemen. Dit moet er altijd minstens 1 zijn. Daarna begint de actiefase. Om de beurt (te beginnen met de missieleider), moet elke speler 1 actie uit de volgende 4 kiezen.

Een kaart spelen: De speler speelt een kaart uit zijn hand. Als het een bruine kaart is (deze met tekst op), dan moet hij deze naast zijn karakter uitspelen. Vanaf nu totdat de kaart is weggespeeld is de tekst op de kaart van toepassing op deze speler. Op een uitzondering na zijn de kaarten steeds negatief voor de groep. De andere kaarten worden in niemandsland geplaatst op de tafel. Staat er een val op deze kaart, dan moet je een extra kaart nemen van de stapel boven de vredesduif en deze ook aan niemandsland toevoegen. Op de kaarten staan gevaren (regen, sneeuw, nacht, gasmasker, obus en fluitje). Als er op een bepaald moment 3 dezelfde gevaren in niemandsland liggen mislukt de missie en moeten alle kaarten van niemandsland gedekt bovenop de stapel met de vredesduif geplaatst worden.

Speechen: In het spel zijn er enkele speech fiches beschikbaar. Als je er eentje bezit en je speelt deze uit, dan mag je een gevaar benoemen. Elke andere speler mag een handkaart met dit gevaar uit het spel verwijderen (als hij een passende kaart bezit).

Je klavertje vier gebruiken: Op je karakterkaart staat boven het klavertje vier een symbool van een gevaar. Je mag een kaart met dit gevaar uit niemandsland verwijderen en uit het spel nemen. Je moet nu je karakterkaart omdraaien. Pas vanaf je deze terug geactiveerd hebt mag je opnieuw je klavertje vier gebruiken.

Je verschuilen en ondersteunen: Je stopt met spelen deze rond, maar je mag nu wel een support-fiche kiezen (je onvangt er enkele aan het begin van het spel). Deze leg je gedekt op je karakterkaart. Deze fiche bepaalt welke medespeler je deze ronde zal ondersteunen (bijvoorbeeld je rechterbuur).

Als alle spelers beslist hebben om zich te verschuilen en hun support-fiche hebben gespeeld is de ronde ten einde. De kaarten uit niemandsland worden uit het spel verwijderd en de support-fiches worden omgedraaid. Je geeft je fiche naar de speler die je ondersteund hebt. De speler die de meeste fiches heeft ontvangen krijgt nu een bonus. Ofwel mag hij zijn karakterkaart terug activeren zodat hij zijn klavertje vier terug kan gebruiken, ofwel kan hij 2 bruine negatieve kaarten naast zijn karakter verwijderen. Als daarna een speler nog 4 van deze bruine kaarten naast zich heeft liggen verliezen jullie automatisch het spel.

Nu bereid je jezelf voor op de volgende ronde. Tel hoeveel handkaarten spelers allemaal samen hebben en verplaats evenveel kaarten van de stapel met het monument naar de stapel met de vredesduif (met een minimum van 3). Dit symboliseert de moraal die zakt en de uitdaging die terug groter wordt. Komt hierbij het monument met jullie namen bloot te liggen dan verlies je onmiddellijk het spel.

En hoe win je nu het spel? Simpel, als de vredesduif bloot komt te liggen en je hebt bovendien alle handkaarten uitgespeeld zijn jullie gewonnen en kunnen jullie de loopgraven verlaten om terug naar huis te keren.

Dit spel wordt te koop aangeboden bij Spelshop

Naar speloverzicht


Nieuws - Spellen - Markt - Prijzen - Links - Blog - Login - Registreer - RSS - Online Casino

Unieke bezoekers:

blog counter

Statistieken