Horse Fever

Klop de bookmaker met je voorspellingstalent ... of saboteer gewoon de tegenstand
Algemeen - Spelverloop - Beoordeling - Voordelen & Nadelen - Foto's - Documenten - Tips - Reacties

Horse Fever is een spel dat me aardig is bevallen. In het begin lijkt het een beetje vreemd dat je overwinningspunten moet scoren en dat geld uiteindelijk niet veel uitmaakt. Doorheen het spel zal je echter merken dat je snel in geldproblemen raakt. Je moet elke ronde meer geld inzetten omdat de minimumweddenschap afhankelijk is van hoeveel overwinningspunten je al bezit. Hoe meer punten, hoe meer geld je moet voorzien om te kunnen wedden. Bovendien zal je assistenten, renstallen, paarden en actiekaarten willen aanschaffen die je in staat stellen om de race te beïnvloeden of die je een bepaald voordeel opleveren. Ook doelkaarten kunnen handig zijn omdat ze op het einde van het spel extra punten opleveren. Het is dus een beetje geld verdienen om dan alles naar je hand te kunnen zetten.

Elke ronde kan je 2 weddenschappen plaatsen. Bij de eerste weddenschap zijn de spelers echter meestal nog vrij voorzichtig. Dit komt omdat de actiekaarten die de race kunnen beïnvloeden nog niet zijn gespeeld. Stel bijvoorbeeld dat je zwaar inzet op een overwinning van het blauwe paard. Je hebt namelijk gezien dat het paard dat voor deze stal zal lopen een snelle starter is. Een beetje later saboteert iemand echter doodleuk het blauwe paard zodat het zijn start compleet mist en de eerste beweginsronde gewoon blijft staan. Je ziet waarschijnlijk je geld (en je overwinningspunten) al in rook opgaan. De actiekaarten kunnen het verloop van de race dus aardig beïnvloeden. Ik vind dit een geslaagd concept, want je moet je inschattingen die je bij het begin van de race had onmiddellijk herzien. Bij de tweede weddenschap heb je dus veel meer informatie. De laatste speler is nu eerst aan de beurt. Handig om zo het voordeel van de startspeler in de ronde wat te compenseren.

Het racesysteem is zeer geslaagd. We gaan niet louter met het geluk van de dobbelstenen werken. Er worden namelijk bewegingskaarten getrokken. In het begin van de race heeft elk paard een positie op de wedtabel. De beste paarden staan aan een notering van 2:1 genoteerd en in tussenstappen lopen de noteringen op tot 7:1 voor het zwakste paard. Op de bewegingskaarten staat voor elke notering aangegeven hoeveel vakjes een paard vooruit mag. Hoe hoger het paard gerangschikt staat, hoe meer kans het hierdoor heeft om snel over de meet te komen. Er worden echter elke ronde ook nog eens 2 dobbelstenen gerold die 2 paarden een extra vakje voorwaarts laten bewegen. De actiekaarten die bij de paarden gespeeld zijn kunnen dit verloop echter nog een klein beetje aanpassen (het is bijvoorbeeld mogelijk dat een paard niet mag bewegen als zijn kleur gedobbeld wordt of net dat het twee vakjes in plaats van één mag bewegen). Ik moet zeggen dat ik dankzij die systeem al zeer spannende races gezien heb die de realiteit kunnen weerspiegelen. Een zeer grote achterstand is bijna niet goed te maken, maar een kleine voorsprong kan in één ronde in rook opgaan.

Al bij al dus een zeer geslaagd spel, maar toch zijn er ook enkele minpunten te bespeuren. Ten eerste krijg je willekeurig een karakter toegewezen in het begin van het spel. Dit bepaalt hoeveel startgeld je krijgt en dat je al dan niet over een speciale eigenschap beschikt. Zeker niet alle karakters zijn goed uitgebalanceerd. Je kan hier dus geluk en pech mee hebben, maar dan wel ineens gedurende het hele spel. Verder zijn we toch op enkele onduidelijkheden in de regels gestoten. Soms wordt het een beetje onoverzichtelijk als er meerdere actiekaarten bij een paard gespeeld worden. Hoe de effecten met elkaar combineren wordt dan een beetje onduidelijk en de regels waren zeker voor interpretatie vatbaar op dit punt. Ook de betekenis van sommige kaarten was niet volledig duidelijk. We hebben onze eigen afspraken gemaakt en zo de problemen vermeden. Tot slot heeft het ons wat gestoord dat de spelregels nogal rondgingen bij het aankopen van de kaarten. Er staan symbolen op de kaarten (wat het spel volledig taalonafhankelijk maakt), maar het is toch even wennen. Na enkele spelletjes zal dit echter wel zijn opgelost als je de kaarten leert kennen.

Het spelmateriaal is van goede kwaliteit, maar verder niet speciaal. Spijtig bijvoorbeeld dat we geen paardenfiguurtjes zien rennen. De illustraties hebben hun eigen specifieke stijl. Ik ben er niet wild van, maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak. Het bord zelf vind ik dan weer wel zeer geslaagd en aangezien we vooral daar naar kijken zou ik dus niet durven klagen.

Conclusie


Horse Fever is een zeer geslaagd racespel. Het bewegingssysteem zit goed in elkaar en zorgt voor spannende races. Alhoewel het een geluksspel is heb je zeker het gevoel dat je de race kan beïnvloeden en min of meer inschatten hoe goed de paarden zullen presteren. De doelkaarten die op het einde bonuspunten kunnen opleveren kunnen dikwijls voor de verrassing zorgen waardoor het spel tot op het einde spannend blijft. Zonde van de enkele minpuntjes en vooral de soms onduidelijke regels, want anders had dit voor mij een echte topper geweest. Hoe dan ook blijft het voor mij een absolute aanrader. Een uitstekend debuut van deze nieuwe Italiaanse uitgever!

Dit spel wordt te koop aangeboden bij Spelshop

Naar speloverzicht


Nieuws - Spellen - Markt - Prijzen - Links - Blog - Login - Registreer - RSS - Online Casino

Unieke bezoekers:

blog counter

Statistieken